Praktijkgericht onderwijs (PGO)

Algemene informatie Talent ontwikkelende fase

Als de leerling 12/13 jaar is, in het eerste jaar van de VSO, beginnen we met praktijkgericht onderwijs (PGO). Door diverse vakgebieden ontdekt de leerling wat zijn  mogelijkheden maar ook zijn onmogelijkheden zijn. Waar ligt zijn talent, waar is hij goed in en welke perspectieven biedt dat voor de toekomst na school.

Trainingsvaardigheden op motorisch- en arbeidsmatig gebied

Zedemo

ZEDEMO is een trainingsmethode die ontwikkeld is voor mensen met een beperking. Zedemo traint basis(hand)vaardigheden die nodig zijn voor zelfredzaamheid en het verrichten van arbeid. Zedemo traint vaardigheden zoals doorzettingsvermogen en taakgerichtheid die nodig zijn op werkplekken en dagbesteding. Zedemo traint vaardigheden zoals samen werken, verantwoordelijkheid en een hulpvraag stellen.

4 vakgebieden, die zoveel mogelijk aansluiten op de toekomstmogelijkheden van onze leerlingen

1. Groen
Mogelijkheden en voorbeelden

• Bladblazen, vegen, harken, schoffelen, planten, verspenen, verpotten, haag knippen, takken zagen/snoeien, grasmaaien, bloemstukjes maken (in de winter) enz.
  • Op school, in de buurt, leerplein055-scholen, collega’s met grote tuin enz.
  • Methode o.a. Promotie plant en dier
  • Uitstroommogelijkheden: groenbedrijven, hoveniersbedrijven, kwekerijen, zorgboerderijen, dagbesteding

2. Facilitair
Mogelijkheden en voorbeelden

• Schoonmaak, stofzuigen, afnemen, dweilen, sanitair, strijken, was vouwen, ramen wassen enz.
  • Op school, bejaardentehuizen in de buurt, leerpleinscholen, hotels in de buurt
  • Methode o.a. Werkportfolio dienstverlening
  • Uitstroommogelijkheden:hotels, schoonmaak(bedrijven), zorgboerderijen, dagbesteding

3. Horeca

H0reca – bediening

• Kantine, tafeldekken, serveren, bestellingen opnemen, afrekenen, klantcontact
  • Methode o.a. Werkportfolio Kantine
  • Methode o.a. Promotie koken en keuken

Horeca – kantine

• Kantine, in grotere hoeveelheid broodjes klaarmaken, kleine lunchgerechten bereiden
  • Methode o.a. Werkportfolio Kantine

Horeca –  bakken

• Bakken van koekjes, cakejes, taarten enz.
  • Diverse aanwezige kookboeken
  • Uitstroommogelijkheden: horeca, catering, dagbesteding

4. Techniek

Mogelijkheden en voorbeelden